Over mij: Maarten Basjes

Mijn naam is (het ligt op het puntje van je tong, of niet?) Maarten Basjes en ik werk als acquirerend redacteur bij Luitingh-Sijthoff, de grootste Nederlandstalige uitgeverij van fantasy en sciencefiction1 ter wereld. (Of simpelweg de grootste fantasy-uitgeverij van Nederland en België, maar ik heb altijd al een keer ‘ter wereld’ willen schrijven in mijn biografie.)

Wat houdt dat precies in?

Ik beoordeel manuscripten uit binnen- en buitenland op hun kwaliteit én commercialiteit, redigeer (Nederlandse en heel soms Engelse) manuscripten, zorg voor aanbiedings- en achterplatteksten, artwork en omslagen en stuur ze daarna samen met collega’s de wereld in. Collega’s die zorgen dat manuscripten netjes worden vertaald en gecorrigeerd. Collega’s die zorgen dat het boek er op papier en als eBook zo goed mogelijk uitziet. Collega’s die met boekhandels en inkoopcombinaties praten om ze in de schappen te krijgen. En ten slotte de collega’s die het boek onder de aandacht van de lezers brengen.

Voor wie schrijf ik dit alles?

Dit is voor iedereen die zich interesseert in het schrijven en redigeren van (fantasy- en sciencefiction) verhalen. Schrijvers, redacteuren, illustratoren, journalisten, lezers, fans.
Of je nu van korte verhalen, episch dikke epistels of romannetjes houdt. Als je je interesseert voor fantasy en sciencefiction en/of de techniek van het schrijven. Hier ben je aan het juiste adres.

Wat kun je dan allemaal verwachten?

  • Algemene schrijftips voor fantasy- en sciencefictionverhalen
  • Schrijfopdrachten (voor jullie) die ik en public zal ontleden/redigeren
  • Inspiratiestukken (films, games, geschiedenis, techniek & wetenschap)
  • Interviews met auteurs, uitgevers, redacteuren en illustratoren uit binnen- en buitenland
  • Besprekingen van fantasy- en sciencefictionboeken, films, tv-series en games
  • Verhaalideeën! (Waar zijn de auteurs die in opdracht werken?)

Heel veel plezier!

Maarten Basjes

  1. We geven ook nog wat andere auteurs uit: Dan Brown, Stephen King, Jill Mansell, Danielle Steel, Giulia Enders