Manuscript insturen

Heb je een episch fantasyverhaal geschreven vertelt door de ogen van een magische bosmarmot, of een keiharde politiethriller over een agent met straatvrees? Heb je een manuscript dat klaar is om een bestseller te worden, maar nog geen uitgeverij die je daarbij kan helpen. Of is je manuscript verloren geraakt in de krakens muil der uitgeverijen inboxen?

Stuur je manuscript dan op via onderstaand formulier, en ik zal er hoogst persoonlijk naar kijken. Tenminste! Als je aan onderstaande voorwaarden voldoet en, belangrijker nog, het ook echt iets voor mij is.

Hoe weet je of jouw manuscript iets voor mij is? Door boeken te lezen waaraan ik heb gewerkt of die wij bij Luitingh-Sijthoff hebben uitgegeven. Door artikelen te lezen die ik hier deel of naar mijn lijst te gaan van boeken die ik wil lezen, maar die nog niet geschreven zijn. (Link volgt.)

Hieronder een aantal, niet onderhandelbare, voorwaarden voor het insturen van je manuscript:

 • Ik ben uitsluitend op zoek naar Nederlandse fantasy- en sciencefictionromans of thrillers. Of een mix van twee of meer van die genres. (Maar je doet toch ook romans en non-fictie!? Klopt. Maar daar ben ik momenteel niet actief naar op zoek.)
 • Stuur alleen volledige manuscripten op via onderstaand formulier! Heb je alleen nog maar een idee, gebruik dan even het andere contactformulier om te polsen of het wat voor mij is.
 • Het heeft geen zin om meerdere manuscripten of verschillende delen van een reeks op te sturen. Stuur het beste manuscript eerst op, daarna praten we verder.
 • Ik accepteer alleen Word-documenten. Dat werkt en leest voor mij nu eenmaal het prettigst, en geeft me ook de mogelijkheid om makkelijk aantekeningen te maken als ik dat wil. Word is waar de hele industrie op draait, dus bij een eventuele vervolgstap ook wel zo handig. 😉
 • Het moet specifiek in het .docx-bestandsformaat, en mag maximaal 1 MB zijn. Dat is voldoende voor een manuscript van 300.000 woorden zonder opsmuk. Slaat jouw Word-versie nog bestanden op in het verouderde .doc-formaat, dan is het misschien tijd om te upgraden. (Microsoft maakte de overstap al in 2007!)
 • Lever je manuscript aan in een duidelijk leesbaar 12-punts lettertype (b.v. het (nu nog) standaard Word-font Calibri), met enkele regelafstand. Gebruik geen gekleurde tekst, andere speciale opmaak of illustraties. Hoe mooi die wereldkaart ook is, in dit stadium heb ik dat (nog) niet nodig.
 • Voorzie het manuscript van een heldere synopsis, waarin je in maximaal vier pagina’s de complete inhoud en het plot van je boek beschrijft, de personages introduceert, en zo nodig uitleg geeft over de omgeving/wereld(en) waarin het boek zich afspeelt. En ja, dat moet echt in maximaal vier pagina’s! In datzelfde 12-punts lettertype. Geen uitzonderingen. (Zie het als een leuke oefening om de essentie van je boek tot het allernoodzakelijkste terug te brengen.)
 • Maak in je biografie duidelijk wie je bent en of je eerder iets hebt gepubliceerd, hoe de titel van je boek luidt, of het onderdeel is van een trilogie of reeks, en tot welk (sub)genre het behoort. Omschrijf daarnaast in maximaal twee alinea’s kort de inhoud van je manuscript en eventuele vervolgdelen. (Dit lees ik als eerste.)
 • Je ontvangt geen beoordelingsrapport. Indien je dat wenst, kun je je (het liefst vooraf) wenden tot een manuscriptbeoordelingsbureau zoals dat van Fantasy schrijven.
 • Ik aanvaard geen aansprakelijkheid voor het zoekraken of beschadigen van je manuscript. Houdt altijd een kopie van je manuscript en bijbehorende teksten achter de hand; het liefst zelfs op meerdere (fysieke) locaties. Hanteer bijvoorbeeld de 3-2-1 back-upregel.
 • Meer kans maken? Bekijk dan eens de cursus Manuscript opsturen naar een uitgeverij van Eveline Broekhuizen (waarvoor ik ook ben geïnterviewd) of een van de velen andere cursussen op mijn online cursusplatform Fantasy schrijven.

  P.s. I will only consider direct submissions written in Dutch. Any other language manuscript must be represented by an agent or publisher.